- din genvej til en sund arbejdsplads
|
|
Kemisk risikovurdering
Pr. 1. Juli 2019 udgik kravet om den skriftlige arbejdspladsbrugsanvisning til fordel for en bekendtgørelse om instruktion og oplæring.
Medarbejderne skal oplæres grundigt i den konkrete brug af kemikalierne virksomheden. De skal instrueres i, hvordan de skal håndtere faremærkede produkter, så der ikke opstår risiko for deres sundhed. Og der skal foretages en kemisk risikovurdering på hvert kemiprodukt i virksomheden, der er faremærket. Medarbejderen skal også vide, hvor han finder førstehjælpsudstyr og personlige værnemidler.
Denne instruktion skal gentages med jævne mellemrum.
For at gøre det let, har vi udarbejdet instruktionsblade, der både fortæller om de vigtigste detaljer og en risikovurdering på produktet, og samtidigt har et skema til kemisk risikovurdering, som medarbejderne skal bruge under instruktionen.
Det er arbejdsmiljøarbejdet - Gjort let!
Med instruktionsblad fra VITA får I:
Kom godt i gang
Kontakt os i dag og få en kort snak om jeres behov, og hvordan vi kan hjælpe jer.
Det koster ikke noget.
Kemisk risikovurdering
5 trin til risikohåndtering
Dette værktøj er en guide til systematisk risikovurdering, risikoanalyse og risikohåndtering. Den følger den eksisterende EU-vejledning om risikovurdering på arbejdspladsen.
Det kan bruges til at vise, om opgaveløsningen foregår på forsvarlig vis i forhold til sikkerheden, eller om det kan være nødvendigt at ændre forhold i og omkring arbejdet.
Trin 1
Identifikation
Lav en liste over alle relevante påvirkninger og farer på arbejdspladsen (fx indenfor støj, specifikke kemiske og biologiske belastninger, ulykkes risici, ergonomi eller psykosociale belastninger).
Trin 2
Analyse
Nu skal listen prioriteres. Hver risiko vurderes efter sandsynlighed og konsekvens dvs. sandsynligheden for, at en påvirkning finder sted, kombineres med konsekvensen eller alvorligheden af begivenheden.
Sandsynlighed beskriver hvor hyppigt eller sandsynligt det er, at en risiko opstår:
Konsekvensen eller alvorligheden kan tilsvarende klassificeres:
Sandsynlighed og konsekvens vurderes uafhængigt af hinanden og plottes efterfølgende ind i en risikomatrix, hvor kombinationen eller produktet af de to valgte talværdier præsenteres som en farve og en risikoscore.
Her er et eksempel på en risikomatrix. Resultatet af risikoanalysen vises som:
Trin 3
Evaluering
Ud fra analysen skal I beslutte, om risikoen er så lav, at den skal accepteres/tolereres eller om risikoen skal håndteres ved at:
Trin 4
Håndtering
Når I har gennemført trin 1-3, afslutter den egentlige risikovurdering. Det er dog afgørende, at I herefter laver en prioriteret handlingsplan - gerne som en del af den løbende APV-handlingsplan - og iværksætter de forebyggende tiltag, som I har besluttet.
Trin 5
Overvågning og revision
Risikovurderingen skal revideres med regelmæssige mellemrum for at sikre, at den er opdateret.
Metoder til risikovurdering
Der findes ikke på EU-plan nogen faste regler for, hvordan en risikovurdering af arbejdet, f.eks. i forbindelse med en arbejdspladsvurdering (APV), skal foretages. Den eksisterende EU-vejledning om ”Guidance on risk assessment at work” giver imidlertid et forslag til den her præsenterede fem-trins model, som baserer sig på principperne DS/ISO standarden ” Risikoledelse - Principper og vejledning” (ISO 31000:2009).
Arbejdsmiljø
Anhof Allé 20, 5853 Ørbæk - Tlf. 53 35 49 44 - mail@vitasundhed.dk - CVR nr.: 35634886 - Frørup Andelskasse: Reg. 5960 Konto 8064362